Mi is az a rövidzárlat, érthetően.

Minden szakmának megvan a maga nyelvezete, így a villanyszerelésnek is. De mivel körülvesz minket az elektromos “világ”, így jó ha néhány dologról tudunk, vagy legalábbis minimális szinten tisztában vagyunk vele.

Tehát vegyük is át érhetően, nem szakzsargonokat használva mi is az a rövidzárlat.

Az elektromos készülékek áramot vesznek fel a működésükhöz. Ez egy kábelen keresztül történik meg. Ezekben a kábelekben általában minimum két vezeték van. (Természetesen más változatok is léteznek, de most beszéljünk az alaphelyzetről.) Amikor összeszerelték az elektromos készüléket, gondosan 

figyeltek arra, hogy a vezetékek megfelelően szigetelve legyenek. Szigetelve: az áramot vezető réz szálakat bevonták egy olyan anyaggal, mely megvédi a réz szálakat a környezeti hatásoktól. És természetesen így mi is védve vagyunk az áramot vezető réz száltól. 🙂
Az elektromos készülékben a réz vezetékek különböző pontokhoz vannak erősítve, hogy a megfelelő funkciót el tudják látni nagyon leegyszerűsítve a dolgot.

Vegyünk egy sokszor használatos elektromos eszközt mint pl. a vasalót.

Mi történik akkor amikor rövidzárlat van?

A vasalón belül vagy a kábelen belül két réz vezeték(vagy több réz vezeték) összeérintkezik, és ezáltal rövidzárlat keletkezik. Amelyből mi azt érzékeljük, hogy az elektromos elosztószekrényünkben a kapcsoló vagy kapcsolók lecsapódnak és elmegy az áram.

Ez történhet amiatt, hogy a készüléken belül a réz vezetékek rögzítési pontjai ellazultak, vagy megszűntek. Ezáltal valamivel összeérintkezik a réz vezeték a testtel,vagy összeérintkeznek a a fázis és nulla vezetők. 
valamilyen okból..

Mi okozhatja a zárlatot?

1. Mondjuk, hogy bekapcsolva hagyjuk a készüléket hosszú ideig. Ez általában totális károkat szokott okozni. Szóval nem csak a vezeték megy tönkre de sokszor maga a vasaló külső borítása, legrosszabb esetben pedig tűz is keletkezhet.

2. Házi kedvenceink, legfőképpen rágcsálók (nyuszik, tengerimalacok,degu,hörcsög stb.), előszeretettel megrágják a drótokat. Megsértve a szigetelést a rézdrótok összeérintkezhetnek, amely következtében zárlat lesz. Rosszabb esetben a házi kedvencünk megússza egy nagy áramütéssel vagy nem ússza meg az áramütéssel, azaz szegénykém elpusztul.

3. Kábelek kisebb-nagyobb hő hatásának kitétele miatt sérül a szigetelés. Emiatt zárlat keletkezik.

Ez csak pár példa volt, mely szemléltette mi is az a zárlat közérthetően megfogalmazva. Ennél sokkal több lehetőség és szituáció elő szokott fordulni. Amelyeket a villanyszerelő már jól ismer, és megfelelően el is hárít.
Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy az elektromos áram veszélyes dolog, azok számára, akiknek nincs szakképesítésük, nem érdemes kísérletezgetni.
Illetve még egy fontos dologra felhívnám mindenki figyelmét. Minden készülék ugyan úgy néz ki, amelyikben van áram meg amelyikben nincs áram, CSAK MÁS A FOGÁSA. Szemre nem megkülönböztethető. Már csak a következményeit láthatjuk, amelyek nem mindig szerencsés kimenetelűek. 

Call Now ButtonVillanyszerelő Azonnal